Nanoconsell Nº2: Maneres de carbonatar la cervesa a casa

El gas i escuma de la cervesa són elements importants a l’hora de valorar una cervesa i també pot ser un problema dels grossos si et passes o et quedes curt. És per aquest motiu que aquest post recull les maneres que coneixem de carbonatació de la cervesa (carbonatació = “posar gas” a la cervesa).


Abans de tot. Coses a tenir en compte.

1-Nosaltres fem servir “Azucar Moreno”. Ni blanc, ni fructosa.
2-Les quantitats per les que ens guiem són les següents:
Poc gas…………………………….…..5 grms/litre
Gas normal…………..…………….…6grms/litre
Molt gas………………..…........…… 7 grms/litre



El primer que vàrem utilitzar: Posar grams de sucre a les ampolles depenent del volum de l’ampolla (33cl, 75cl...) ajudant-nos de la bàscula electrònica i un “cucututxo” de paper de plata.
Resultats obtinguts: Malament. No va bé. Molt laboriòs. Sovint les ampolles tenien desiguals quantitats de sucre.

Un altre mètode és el de reservar 75cl. de most abans d’inocular el llevat. El chapes i a la nevera. Abans d’embotellar trasllades la cervesa del primari o secundari a un altre recipient (net) i introdueixes i barreges els 75cl que has reservat a la nevera amb el restant most ja fermentat. Els sucres naturals del most actuaran com carbonatadors.
Resultats obtinguts: Poc gas. Potser el proper cop reservem 2 ampolles de most (75+75cl) a veure si així aconseguim més gas.

El tercer i últim mètode que coneixem és fer un xarop de sucre. Això es fa escalfant mig litre d’aigua, posant la quantitat de sucre que toqui i diluint-la amb una cullera. Això farà un xarop de sucre que el barrejarem amb el most ja fermentat i passat del primari o secundari a un nou recipient.
Resultats obtinguts: Senzill d’elaborar i carbonata de manera homogènia el most fermentat. Acostumem a posar entre 5 o 5,5gr per litre i els resultats són molt bons.