Nanoconsell Nº1: Bag in Box

Bé. Aquest és el primer nanoconsell que aportarem a aquest blog. Volem intercanviar consells en un tracte entre inguals del mundillo nanocerveser. Consells que per altra banda ja domninen tots els cervesaires reputats però que no són tant evidents per a aquells que comencen i que creiem que poden ser d'utilitat. Així doncs aquí teniu el primer nanoconsell de Zulogaarden. Esperem que us ajudi a millorar la vostra cervesa.
Molts dels nanocervesers que comencen a la seva producció no s’atreveixen a fer servir el denominat “Bag in Box”o “Cubitainer”. Qué és el "Cubitanier"? El “Cubitainer” no és més que una bossa de plàstic preparada (de 20L o més) per contenir líquids.

Pors i Perills
Les principals pors que tenen els nanocervesers a l’hora de fer servir aquest artefacte és que:
1- La cervesa s’oxidi durant el procés de decantació del most del fermentador primari al “Cubitanier”
2- La cervesa es contamini. Cal tenir en compte però que l'alcohol generat a la primera fermentació i el llúpol provoquen que el most ja no sigui tant vulnerable a contaminacions de bacteries salvatges.
3- L’aspecte de la bossa de plàstic gegant a priori no genera molta confiança.

Coses que passen al cubitainer

Bé, dons animem a tots els nanocervesers a provar aquest nou pas en el seu procés d’elaboració ja que els beneficis són notables. A saber:
1- Al trafegar el líquid del fermentador primari al “Cubitainer” molt residu de llevat queda al fons del primer. Aquest residu ja no podrà pasar mai a les nostres ampolles
2-La cervesa madura
3-Quan traslladis el líquid a les ampolles quedarà un nou residuu de llevat al cubitainer. Aquest fet lliberarà de residus la teva cervesa i la clarificarà.

Possibles conseqüències i benefici d’emprar el cubitanier

Si tot s’ha fet bé i has tingut cura aconseguiràs les següents millores qualitatives:
1-La cervesa obtinguda serà més clara i amb menys residus
2-Eliminaràs de manera notable els restes de llevat al fons de l’ampolla
3-Aconseguiràs un gas equilibrat i les ampolles no “explotaran” quan les obris evitant així els “geisers” característics dels primers productes nanocervesers
4-Probablement la teva cervesa obtindrà nous matisos.
5- Aconseguiràs una segona fermentació

Com fer-lo servir

- Amb el tub de silicona trasega el líquid del fermentador primari al secundari intentant que la caiguda si gui el menys elevada possible (per evitat probabilitats d'oxidació)
- Intenta que no quedi "aire" dins del cubitanier quan ho tanquis. És a dir, intenta un buit
- Deixa la cervesa al cubitainer una setmana a un lloc focs (jo el deixo dintre d’un fermentador primari (net) tancat abans d'embotellar.