Nanoexperiment 2.2 "Zulogaarden Hivern"

En un post anterior vàrem comentar que estem elaborant una cervesa d’Hivern. De manera més concreta vàrem comentar el procés d’elaboració, maltes i ingredients que es van fer servir. Ara però toca explicar una segona fase.

Aquesta segona fase consiteix en el tractament de la segona fermentació i els ingredients que hem inclòs en aquesta. Un cop vàrem passar el most, fermentat durant una setmana al primar, al fermentador secundari, hem inclòs al Bag in Box dintre de una bossa de cocció de llúpol esterilitzada, dos rames de canyella, dos beines de vainilla obertes amb claus d’olor macerades en wisky durant un setmana amb mica de gingebre i una mica de nou moscada espolvorejada. D’aquí 5 dies embotellarem i a l'ampolla estarà madurant com a mínim 2 setmanes abans de catar la primer ampolla.


El proper post al respecte : Foto de la birra a un copón + impressions

Un altre video sobre cervesa artesana!

Us deixo un altre video sobre cervesa artesana emes al telenoticies de TV3 durant aquest estiu. En aquest video podreu veure una nova planta de producció de cervesa artensa, Ca l’Arenys, on es fan cursos, cervesa i es subministren materials. En el video es comenta que l’interès per la cervesa augmenta a Catalunya i que s’espera que a Catalunya s’inicií un procés semblant al d’Italia (un país molt arrelat al vi però que en els últims anys ha vist com apareixien noves plantes de producció de cerveses artesanes i un interès creixent per aquest tema)
---------------------------------------------------------------------------------

Nanoexperiment 2.1 "Zulogaarden Hivern"

El següent nanoexperiement s’anirà descrivint en diferents posts ja que la següent cervesa és la més complexa que ens hem plantejat i hem d'anar a poc a poc. UNA CERVESA D’HIVERN. Aquest tipus de cerveses de temporada posseeixen bastants característiques: són potents, saboroses, molts aromes, molt alcohol, molts matisos. És un abús dels sentits. Poden arribar a ser embafants. Aquestes característiques s’aconsegueixen incrementant les dosis de maltes bases i sobretot especials així com l’addició d’espècies i altres ingredients no molt comuns.
La nostra futura “Zulogaarden Hiver Ale”, actualment fermentant en el primari, inclou per a fer 20L:





Maltes: 7,5 Kg de Malta i cereal (per fer 20L), per ser més concrets aquesta cervesa porta Pale Malt, Biscuit Malt, Aromatic Malt i espelta en gra crua.

Macerat: Al cubell de macerat s’ha inclòs 200gr de sucre moreno per potenciar la densitat i s’ha macertat tot durant 2 hores.

Bullit i Llúpol: El bullit ha durat (des de que comença a bullir l’olla) una hora i s’ha inclòs a la olla una cullerada generosa de mel (artesana) només començar el bullit per a que el most sigui més ric. El llúpol és monovarietal Moonthood. Un llúpol no molt potent amb aromes a herbes. Un cop bullida i refredada l’olla, la densitat inicial obtinguda es propera a 1070. Actualment el most està fermentant al primari i allà estarà entre 7 i 10 dies.

El següent post relatiu a aquesta cervesa tractarà sobre els ingredients que incorporarem al fermentador secundari i que està preparant la nostra druida particular.

Nanoconsell Nº2: Maneres de carbonatar la cervesa a casa

El gas i escuma de la cervesa són elements importants a l’hora de valorar una cervesa i també pot ser un problema dels grossos si et passes o et quedes curt. És per aquest motiu que aquest post recull les maneres que coneixem de carbonatació de la cervesa (carbonatació = “posar gas” a la cervesa).


Abans de tot. Coses a tenir en compte.

1-Nosaltres fem servir “Azucar Moreno”. Ni blanc, ni fructosa.
2-Les quantitats per les que ens guiem són les següents:
Poc gas…………………………….…..5 grms/litre
Gas normal…………..…………….…6grms/litre
Molt gas………………..…........…… 7 grms/litre



El primer que vàrem utilitzar: Posar grams de sucre a les ampolles depenent del volum de l’ampolla (33cl, 75cl...) ajudant-nos de la bàscula electrònica i un “cucututxo” de paper de plata.
Resultats obtinguts: Malament. No va bé. Molt laboriòs. Sovint les ampolles tenien desiguals quantitats de sucre.

Un altre mètode és el de reservar 75cl. de most abans d’inocular el llevat. El chapes i a la nevera. Abans d’embotellar trasllades la cervesa del primari o secundari a un altre recipient (net) i introdueixes i barreges els 75cl que has reservat a la nevera amb el restant most ja fermentat. Els sucres naturals del most actuaran com carbonatadors.
Resultats obtinguts: Poc gas. Potser el proper cop reservem 2 ampolles de most (75+75cl) a veure si així aconseguim més gas.

El tercer i últim mètode que coneixem és fer un xarop de sucre. Això es fa escalfant mig litre d’aigua, posant la quantitat de sucre que toqui i diluint-la amb una cullera. Això farà un xarop de sucre que el barrejarem amb el most ja fermentat i passat del primari o secundari a un nou recipient.
Resultats obtinguts: Senzill d’elaborar i carbonata de manera homogènia el most fermentat. Acostumem a posar entre 5 o 5,5gr per litre i els resultats són molt bons.

Nanoexperiment Nº1: Llúpol "Amarillo"

Bé. Aquest és el primer “nanoexperient” que publiquem al blog de Zulogaarden. La intenció és d’anar comentant aquí quins han estat els resultats que ens ha donat el provar nous tipus de maltes, llúpols o qualsevol altra matèria prima. Actualment estem en mig de dos provatures 1-Cervesa de la Fira de la Candelera 2-Cervesa d'Hivern. A meusra que anem veient els resultats els anirem comentant. Avui però és hora de comentar el resultat d'haver provat l'elaboració de cervesa amb.... el Llúpol Armarillo!!!

El Llúpol Amarillo és d’origen americà i es caracteritza per ser bastant potent (8-11 alfa àcids), aromes florals i sabors a pinya i a arnaja (pomelo). El varem catar per primer cop a Mediona. Al “stand” dels italians. No estic del tot segur de quina cervesa era. Després, també el vam provar a la Chouffe Houblond i ens vam decidir a veure que tal resultava.Doncs bé. Aquest setembre es va fer el primer experiment amb Amarillo per a 20L de cervesa. La malta que varem fer servir va ser Pale Malt i Crystal (5kg de Malta en total). Varem posar 100g d’Amarillo de la següent manera: 33g Sabor, 33g Amargor i 33g Aroma. 1 setmana al fermentador primar, 1 setamana al secundari (bag in box) i 2 setamanes a l’ampolla. Resultat.... ZULOGAADERN “POR TUTATIS”



Bé. El resultat va ser satisfactori tot i que només amb dos setmanes a l'ampolla no és suficient. Al principi tenia un amargor molt molt potent que potser a tothom no agrada. Però a mesura que passaven les setmanes aquest amarg anava agafant complexitat i anaven sortint sabors dolços, regalèssia i, al fi, a aranja (pomelo). L'aroma ens va agradar en particular, molt floral. L'escuma era molt fina i el color de la cervesa marró degut a la Crystal. Sens dubte treballarem per a consolidar aquesta recepta (consolidar = repetir amb resultats semblants a cada tirada) i així poder-la incorporar a les varietat.

PD. Aquesta birra es va fer per celebrar que la Carol ja és doctora i ja gairebé no queden!!!!

Culturilla cervesera

En aquest post volem fer difusió d’un vídeorepotatge sobre fabricació de cervesa artesana emès per TV3 el dia 28/03/08, al programa “Al vostre Gust”. La fàbrica en qüestió és “Llupols i Llevats” (fabriquen la cervesa Glops). En aquest reportatge podreu veure per dintre una “mini” fabrica (15.000L anuals), la maquinaria industrial (maceradors, fermentadors, maduradors) com s’embotella i algunes eines que van sortint al video (de cara a agafar idees). En una segona part del reportatge s’entrevista a un expert en cervesa que explica algunes varietats de cervesa i ingredients.
----------------------------------------------------------------------------------

Zulogaarden Norai

La Zulogaarden Norai és una cervesa d'Estil Porter. La cervesa Porter és un tipus de cervesa negra dificil de trobar per aquesta terra, és originaria d'Anglaterra i literalment vol dir "Estibador", un altre dia ja explicarem perquè. La seva recepeta és una combinació de maltes caramelitzades, malta xocolata i una petita proporció de civada crua.

Coses a tenir en compte si vols fer-ne una: Ja se que és temptador però no et passis amb les proporcions de la malta xocolata. És una malta que amb poca quantitat aconsegueixes el que vols però si et pases aconseguiràs sabors no deistjats (com a olives negres).

La nostra Porter no és negra opaca com pot resultar una Stout però si que és molt fosca amb tocs marronosos. Potser incorpora una càrrega de llúpol (Golddings i Cascade) una mica superior a l'estandard per compensar la forta càrrega de maltes caramelitzades que introduïm a la recepta. Cervesa de tipus Ale, amb cos, maltosa, tocs torrefactes i escuma blanca.

Nanoconsell Nº1: Bag in Box

Bé. Aquest és el primer nanoconsell que aportarem a aquest blog. Volem intercanviar consells en un tracte entre inguals del mundillo nanocerveser. Consells que per altra banda ja domninen tots els cervesaires reputats però que no són tant evidents per a aquells que comencen i que creiem que poden ser d'utilitat. Així doncs aquí teniu el primer nanoconsell de Zulogaarden. Esperem que us ajudi a millorar la vostra cervesa.
Molts dels nanocervesers que comencen a la seva producció no s’atreveixen a fer servir el denominat “Bag in Box”o “Cubitainer”. Qué és el "Cubitanier"? El “Cubitainer” no és més que una bossa de plàstic preparada (de 20L o més) per contenir líquids.

Pors i Perills
Les principals pors que tenen els nanocervesers a l’hora de fer servir aquest artefacte és que:
1- La cervesa s’oxidi durant el procés de decantació del most del fermentador primari al “Cubitanier”
2- La cervesa es contamini. Cal tenir en compte però que l'alcohol generat a la primera fermentació i el llúpol provoquen que el most ja no sigui tant vulnerable a contaminacions de bacteries salvatges.
3- L’aspecte de la bossa de plàstic gegant a priori no genera molta confiança.

Coses que passen al cubitainer

Bé, dons animem a tots els nanocervesers a provar aquest nou pas en el seu procés d’elaboració ja que els beneficis són notables. A saber:
1- Al trafegar el líquid del fermentador primari al “Cubitainer” molt residu de llevat queda al fons del primer. Aquest residu ja no podrà pasar mai a les nostres ampolles
2-La cervesa madura
3-Quan traslladis el líquid a les ampolles quedarà un nou residuu de llevat al cubitainer. Aquest fet lliberarà de residus la teva cervesa i la clarificarà.

Possibles conseqüències i benefici d’emprar el cubitanier

Si tot s’ha fet bé i has tingut cura aconseguiràs les següents millores qualitatives:
1-La cervesa obtinguda serà més clara i amb menys residus
2-Eliminaràs de manera notable els restes de llevat al fons de l’ampolla
3-Aconseguiràs un gas equilibrat i les ampolles no “explotaran” quan les obris evitant així els “geisers” característics dels primers productes nanocervesers
4-Probablement la teva cervesa obtindrà nous matisos.
5- Aconseguiràs una segona fermentació

Com fer-lo servir

- Amb el tub de silicona trasega el líquid del fermentador primari al secundari intentant que la caiguda si gui el menys elevada possible (per evitat probabilitats d'oxidació)
- Intenta que no quedi "aire" dins del cubitanier quan ho tanquis. És a dir, intenta un buit
- Deixa la cervesa al cubitainer una setmana a un lloc focs (jo el deixo dintre d’un fermentador primari (net) tancat abans d'embotellar.